Landsturneringen 2017 – en oppsummering for Aalesunds

NB! Det blir hurtigsjakkturnering på klubben torsdag 13. juli. Dørene blir låst opp seinast 19:30. Møt opp innen 19:40 om du vil være med. Du trenger ikkje å være medlem!


Da er landsturneringen over og vi er klar med oppsummering av en veldig kjekk sjakk-uke i Stavanger. Vi var med på hovedturneringen, NM i sjokk sjakk, Pratelagsjakk, Laglyn med tidshandikap, fotballturnering, kafesjakk og NM i lynsjakk.

Aalesunds tok to pallplasseringer.

 • Mathias fikk andreplass i NM i lynsjakk (lilleputt). Lik poengsum ga armageddonparti der Mathias med svart ledet med tårn og offiser, for så å bukke matt…
 • Mathias fikk tredjeplass i Lilleputt (U13) i hovedturneringen. Et halvt poeng bak vinner og på kvalitet bak andreplassen.

Dette innlegget er et forsøk på en oppsummering med lenker, noen partier og annen info.

Se også bulletiner og Kristiansund sine sider.

Send gjerne til Arne om du har nokre prakteksemplar av enten bilder eller partier 🙂

Stavanger og turneringen:

Turneringen ble spilt på Clarion Collection Hotel Energy som er er stort konferansehotell på Madla rett utenfor Stavanger sentrum. Arrangøren stilte med gratis buss og bysykkeltilgang så å komme seg rundt i byen gikk veldig greit.

Hotellet ligger rett ved busstopper og et kjøpesenter med både butikker, kafeer og pizza. Spillefasilitetene var veldig bra. Litt småtrangt på grunn av mange deltagere og barna spilte i andre etasje. Men alt i alt veldig bra og romslige fellesarealer.

Hovedturneringen:

Deltagere fra Aalesunds med resultater:

Roar Nakken Klasse 1 5 poeng. 19 plass av 43. Mens mange andre spilte 9 parti så spilte Roar 7. Poengfangsten blir da egentlig 4/7. Greit nok for Roar, men han har potensiale til meir når alt klaffer.
Håvard Ramstad Klasse 1 5 poeng. 38 plass av 43. Håvard er nok neppe fornøgd med turneringa, men siste halvdel var vesentlig bedre enn første halvdel. Kanskje det hjalp med ein runde pratelagsjakk?
Per Arne Skrede Klasse 2 3 poeng. 62 plass av 69 Per Arne spilte i den harde gruppe 2.
Vidar Gjære Klasse 3 5 poeng. 23 plass av 73 Vidar ble beste Aalesunds spiller i klasse 3. Vidar hadde en god start og en god avslutning på turneringa.
Arne Unneland Klasse 3 5 poeng. 27 plass av 73 Arne tapte 3 partier mot spillere fra Kristiansund (inkludert laglyn) og fikk heldigvis en seier i siste parti for å redde egen ære.

Fornøyd med å komme til finalen i lynsjakk for klasse 3, ikkje fullt så fornøyd med 1,5/9 poeng i finalen.

Hovedturneringa var litt under pari. Trenger å trene meir på taktikker + komme bedre ut i åpningane.

Bjørn Dybvik Klasse 3 4 poeng. 48 plass av 73 Klasse 3 er en stor klasse. Bjørn hadde en dårlig start, men fikk opp poengfangsten etterhvert.

Bjørn sin kommentar:
«Resultatmessig ei turnering litt under pari for min del. Med seier i siste runde ville det blitt eit bra NM, og det låg også an til det. Med rein offiser over, og stor fordel, gjorde eg ein forferdeleg dronningbukk og tapte partiet…»

Niklas Unneland Klasse 4 4 poeng. 31 plass av 44 Niklas valgte å spille i klasse 4 (1000-1250) i rating. Niklas er ok fornøyd med turneringa.
Andreas Skrede Hausken Kadett 4 poeng. 29 plass av 43. Andreas: Landsturneringen 2017 var ein flott begivenhet med mange kjekke og lærerike partier, men også eit flott sosialt felleskap.
Eg valgte å spille i Kadett, ei hard pulje med mye tøff motstand, fordi eg visste eg kom til å bli bedre på harde, lærerike partier. Det var også veldig kjekt å føle at eg spilte minst like godt som spillere på rundt 1700-1800 i fide-rating. Nokon gonger blei det poeng ut av godt spill, mens andre gonger vart eg uheldig. Det blei i hvertfall 4/9 poeng noko eg er greit fornøyd med, men kanskje eg kunne hatt litt meir om eg hadde blitt betre belønna. Lærerikt var det i hvertfall å måtte fokusere lenge mot sterke spillere fordi man visste at ein feil kunne bli avgjørende. Dette skjedde spesielt i første parti kor eg møte hard motstand og følte eg spilte godt lenge, men gjekk på ei felle og tapte etter fleire timar spilt.
Den sosiale delen var også veldig kjekk med sidearrangementer kvar kveld sammen med folk frå klubben. Eg må ærlig innrømme at det sosiale var i mine auger bedre i fjor i Tromsø, pågrunn av at det var i ein stor hall, men det var fortsatt ganske bra i år også. Klarte aldri og kjempe heilt oppi toppen på sidearrangementa, men det var uansett veldig kjekt. Det var spesielt gøy å spille lynsjakk kor eg hadde 9 og eit halvt minutt mot FM Johannes Haug som hadde tretti sekund, resultatet er ikkje så nøye.
Dette var mine tankar om Landsturneringen 2017 og eg håper mange frå klubben blir med neste år til Sarpsborg!
Mathias Unneland Lilleputt 7 poeng. 3 plass av 41. Lilleputtklassa i år var knallhard. I tillegg til 12-13 åringer så var det også med de 3 beste som egentlig skulle spilt i miniputt. Ein av de beste valgte å spille i mesterklassen. Med unntak av han var det et norsk U13 mesterskap. Mathias fikk til en god avslutning som holdt til tredjeplass.

Denne gangen la han også ned mye innsats før partiene i forberedelser og såg kor viktig det er for å komme godt ut i partia, noko han av og til har slitt med.

Aleksander Skrede Hausken Miniputt 5 poeng. 23 plass av 55 Aleksander som er regjerende kretsmester i Miniputt for Møre og Romsdal har ikke spilt så mye sjakk i det siste, men fikk allikevel med seg over 50% score!

 

Partier:

NM i lynsjakk:

Deltagere fra Aalesunds var:

 • Per Arne i klasse 2
 • Arne og Bjørn i klasse 3
 • Andreas og Niklas i kadett
 • Mathias i lilleputt
 • Aleksander i miniputt

Alle resultater ligger på Turneringsservice.  Kort oppsummert:

 • Arne kom til finalen i klasse 3. Og ble utklasset med 1,5/9. Vant riktignok mot hyggelige Jørgen Brobakken som ledet slik at han unngikk å vinne klassen såvidt for andre år på rad.
 • Mathias kom til finalen i lynsjakken og fikk delt førsteplass med David Nesse. Da ble det armageddon om seieren. Mathias spilte svart. I et jevnt parti fikk han overtaket og ledet med tårn og offiser. Men bukket matt… Da ble det andreplass i lilleputt for Mathias.

Sjokk-sjakk, pratelagsjakk, kafesjakk og laglyn med tidshandikap:

Roar var med på kafesjakken på torsdagen.

På pratelagsjakk så var det to lag fra Aalesunds:

 • Håvard (førsterunden), Arne, Mathias og Alexander (Hell)
 • Per Arne, Andreas, Aleksander

Laglyn med tidshandikap var det tre lag med spillere fra Aalesunds:

 • Per Arne, Andreas og Aleksander (…)
 • Arne, Bjørn og Niklas (Vi som neppe slår Hauskens)
 • Mathias, Mathias (Tromsø) og Alexander (Hell) (Team Moskvalenko)
  • Team Moskvalenko ble lag nummer 4 av 84 lag etter innledende runder og gikk til kvartfinale. Der ble de slått ut etter nok ha spilt litt for posisjontelt når de kun hadde 1,5-8,5 minutter på klokka. De fikk noen gode skalper på veien og slo både lagene til Tryggestad og Løvik som spiller i eliteklassen. Eneste tapet bortsett fra kvartfinalen kom mot laget til Mihailov som kom på fjerde i eliteklassen i lynsjakk-NM.

Fotballturneringen:

Aafk’s redning gjennopsto fra fjorårets suksesslag i landsturneringen. Denne gangen med en leiespiller fra Masfjorden – den svært habile klasse 2 spilleren – og i denne sammenheng vel så relevant – gymlæreren – Yngve Rasdal. Han gjorde en kjempejobb for laget.

Kaptein var selvskreven – Aleksander Skrede Hausken – og trener var Leif Arne. Han har jobben neste år også!

Vi ble slått ut etter innledende runder, så ble vi trukket inn i semifinalen. Der tapte vi 3-2 i en godt gjennomført kamp, med unntak av undertegnedes keepertabber. Det er bare å si beklager. Supert lag – veldig gøy – trenger bedre keeper – får være oppsummeringa.

Fotball er gøy – ihvertfall til man kjenner på kroppen dagen etterpå. Da er det ikkje så gøy. Men gøy å tenke på er det.

 

Landsturnering er gøy. Mange jevne partier. Noen lokale burde også tatt en kikk på seniorklassene for neste år.

Neste år er Landsturneringen i Sarpsborg, rett ved E6. En liten biltur fra Ålesund. Bli med da!

 

Publisert i Barn & ungdom, Voksne